divendres, 4 de febrer del 2011

L'ofici de la Marieta


Aquesta cançó ens narra l’ofici de fer cistells. S’utilitzava la branca llarga i flexible de la vimetera o d’altres espècies com el salze. El vímet són les branques d'un arbust que s'anomena vimetera, que creix a les riberes d'alguns rius de manera salvatge i és utilitzat en cistelleria i altres estris domèstics. Les seves branques són primes, llargues i flexibles, per tant, de fàcil manipulació.

 
Diuen que s'ha d'agafar en lluna minvant, perquè si no podria fer fillols o tinyar-se. La collita del salze s'ha de realitzar passada la primavera, quan més sava corre pels seus vasos. Tradicionalment es pela amb una vara doblegada del mateix salze, primer es pela la part més grossa del brot i després, agafant d'ella, la resta de la branca. Segons les zones es cou primer per a pelar-lo, és a dir, es posa a remull dins d'una caldera o en llocs del riu on corri l'aigua, quedant totalment submergit. El temps de remull depèn del gruix. D'una manera o altra s'ha de deixar eixugar totalment i alçar-lo fins la seva utilització. Després de fer una estructura segons el cistell que es vulgui fer es van trenant la resta de les branques.

Aquesta cançó a part d’explicar aquest ofici és una sardana curta, antigament es posava al final d’un contrapàs i més endavant ja van prendre cada un independència esdevenint dos balls diferents. La sardana curta consta de 24 compassos, 8 pels curts i 16 pels llargs, es balla en cercle i agafats de les mans. Més endavant es van començar a escriure sardanes més llargues i sense tanta rigidesa estructural, la sardana llarga.
La sardana és la dansa tradicional de Catalunya i és la que ens representa
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada